EINUNNDALEN

Einunndalen, Norges lengste seterdal.

Når trangen til fjell og friluftsliv har blitt for påtrengende, har jeg mange ganger lagt kursen mot Folldal og Einunndalen. Dalen er en usedvanlig vakker fjelldal som dessuten smykker seg med tittelen Norges lengste seterdal. Dalen med elva Einunna har vært utsatt for regulering og kraftutbygging i tidligere tider, men etter det har den  fått lov til å leve sitt eget liv nogen lunde i fred for mange av samfunnets forandringer. Men nå ser det ut til at Krafttrollet skal komme å ta deler av denne fjelldalen. Krafttrollet vil nemlig demme opp elva Einunna enda en gang, noe som vil medføre at deler av dalen vil legges under vann. Og da vil noen mennesker, ett eller annet sted i landet eller i verden, kunne putte noen flere kroner i sine egne lommer. Vi andre, som bare liker naturen i området, må nok en gang ty til bøkene for å få dokumentert hvordan Norge en gang var. Men enn  så lenge ligger dalen der, frodig og vakker, full av liv med setring, folkeliv og dyreliv.
Hit var vi så heldige å få komme sommeren 2009 som bildene fra det første innlegget er ifra. Nedenfor følger noen glimt fra andre turer.

Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://norgeskart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=LPUg4UOiSWwU3EZ" target="_blank">Du kan se innholdet i rammen her</a>
 Ved bredden av Einunna, like ved brua til Klokkerhaugsetra, er det fint å sette opp lavvoen.

Det er vakkert ved Einunnas bredder. Her flyter elva rolig forbi.
Er en heldig, kan en "lugge uttur" en og annen ørret også.

Det var flere enn oss som syntes dette var et høvelig sted å slå seg til. Bare hyggelig det.

En ekte finnmarking nyter tilværelsen hist ved floden i den sørnorske fjellheimen.


Det samme gjør denne nyss ankomne herremannen fra Askim.
Legg merke til muskelspillet og det alldeles praktfulle hodeplagget.


Et myggbål hjalp godt mot plageåndene som dukket opp til kvelds.
Heldigvis var vi velsignet med en liten bris det meste av tiden, så insektplagen ble ikke så altfor stor.


Her ankommer Kenneth fra Bergen med tre finske kamerater. Disse gav forøvrig uttrykk for at de satte veldig pris på og var enormt imponert over norsk fjellnatur.


Matti.


Selv om vi hadde tropetilstander på dagtid, kunne nettene være kjølige.
Her ligger skodda over Einunna nattestid.


Kenneth i akutt fare for å inhalerer falsk fjelluft.


Allyen har vært en trofast følgesvenn på mange turer i nord og sør.

Padling på Einunna en tidlig morgenstund i vakkert sommervær.


Janni og Bård i ivrig passiar på et kaudervelsk av engelsk, norsk, finsk og svensk med finnmarksaksent.


Matti, Janne og Kenneth legger antakelig planer for neste dags fjelltur.Janni og Kenneth i nattlig samtale i lavvoen.


Nei da, dette er ikke skrømt vi møtte i fjellet, men derimot sunn og frisk norsk og finsk ungdom.
Fra venstre ser vi Janne, Kenneth, Matti, Ulf, Bård og Stein. Janni er fotograf.


Denne trivelige gjengen traff vi ved Klokkerhaugsetra. De var en vennegjeng med basis i Nittedalstraktene og Hamar som brukte å dra på tur og treffes ei uke hvert år. Det var niende året deres her i Einunndalen. Neste år skulle turen gå til Kautokeino. Det må innrømmes at de slo oss kraftig når det gjaldt fiske.


Fjelldalen.

I månedsskiftet juni/juli gikk årets guttetur av stabelen. Etter at troppene var samlet hjemme hos meg på Biri, gikk ferden over Venabygdsfjellet og opp Atndalen til Folldal og Einunndalen som var årets turmål. Vi får sende en takk til Bjørn Wegge og Bjørn Brendbakken og deres bok; "Fjelldalen-jakt, fiske og friluftsliv i Einunndalen" som hadde gitt oss lyst og inspirasjon til å besøke  denne Norges lengste seterdal. Og skuffet ble vi ikke. Etter nøyaktig 23,5 mil parkerte vi i naturskjønne omgivelser nede ved elva Einunna like ved "kibben" ved Klokkerhaugsetra. Eller Haldossetra som det visstnok skal hete her i dag. Her slo vi leir og satte opp våre to lavvoer. Det ble behørig skålet for dette og hint under etableringen av leiren. Og da vi ikke fant noe mer å skåle for, ble det foreslått å skåle for skogen. Men da tre for tre.
I løpet av den tiden vi var her foretok vi dagsturer til ulike deler av området, slik som Sandtjønna og Heimetjønna under Knutshøene.

Her ved elvebredden la vi leiren.

Einunna flyter rolig forbi.

Det er vakkert i Einunndalen på denne tida.


Kenneth fyker fort over fjellet fra Bergen med denne skyssen.

Lavvo er en staselig bolig når en er på tur.
Denne gamle enstangslavvoen fra Venor har snart 25-årsjubileum.

Da vi ikke hadde mer å skåle for, ble vi enige om å skåle for skogen. Men da tre for tre.


Velkommen inn. Vart du skræmt no?

Ei lita pause på vei over fjellet mot nye fiskevann.

Bua ved Sandtjønna.

Da regnet kom inne ved Sandtjønna, var denne gamle koia god å ty til.


  Med slike gourmetkokker i aksjon må resultatet bli perfekt. En skulle kanskje vente seg biff Lindstrøm når Finn er med, men i stedet ble det servert gryte a la Trondsen. 
Almar tar seg en liten "ventar" imens.


  Det blei da fisk etter hvert også. Denne flotte ørreten på snaue kiloen greide Kenneth å "lugge utur" Einunna på flue like ved lavvoleiren. Så da hadde vi i hvertfall agn. 
Detti var itte enkelt, gett. Godt vi har ekspertise tilgjengelig.

Her inne ved Bekkelægeret finner det årlige hesteslippet sted. 
Da er det livat her med massevis av både to- og firbeinte deltakere.Fra Bekkelægeret gikk turen videre innover fjellet i retning Knutshøene. Det ligger flere spennende fiskevann her inne. Men sjøl om fisket skulle bli skralt,  er turen og området en messe verdt.


Som den ihuga markfiskeren han er, må Tore prøve langbambusen.

Denne karen på 1,3 kg greide Finn å lure på sluk i Heimtjønna.

Det er flere småtjønner i området hvor en kan friste fiskelykken.
Her ved ett av dem som ligger under Knutshøene.

Under Knutshøene.Klart for kulinariske nytelser. Her blir det snart kaffe og rundbiffen (les pølsene) skal svis..

Kaffen går i en mage for seg når en er på tur.

Det er vakkert her inne under Knutshøene. Her koste vi etter alle kunstens regler, fyrte bål, kokte kjelen og dro oss i lyngen. Knutshøområdet er en del av Dovre og Sunndalsfjella nasjonalpark. Søndre Knutshø er med sine 1690 m.o.h. det høyeste fjellet i området. Fra østsiden av Knutshøene renner flere bekker ned i Heimtjønnet. Dette er etter sigende et meget godt fiskevann. Vær oppmerksom på at du er i et annet fiskekortområde enn det som gjelder for Folldal statsallmenning og som kjøpes av Folldal fjellstyre.
Oppdal jeger og fisk forvalter dette utmålet, så vidt jeg vet.


Gløtadalen.

Nedenfor følger noen bilder fra en tur jeg gjorde til den vakre Gløtadalen, en sidedal til Einunndalen.Fine forhold for fjellvandring.

Noen av de innfødte som jeg traff på veien.
Med utsikt mot Oppdalssida.

Trolltjønna.

Folldal kommune har omkring 1600 innbyggere og har et areal på 1275 km². Folldal kommune har landets høyest beliggende kommunesenter, 713 moh. Kommunen ligger mellom Dovrefjell og Nord-Østerdal. Rondane Nasjonalpark i sør og Dovre nasjonalpark med Snøhetta. Einunndalen er Norges lengste sæterdale. Det er det fortsatt sætrer som er i aktiv bruk om sommeren. Folldal er en av kommunene i Norge med minst nedbør. Her har vi stabilt innlandsklima med lite nedbør og mange soldager. Nesten halvparten av kommunens areal er vernet gjennom landskapsvernområder og nasjonalparker. Det er rik anledning til å utøve jakt, fiske og friluftliv . Folldals området har også mange interessante spor etter siste istid, så vel som fra de første fangstkulturene.
Etter hvert la vi kursen mot Einunndalen i Folldal. Vi valgte å kjøre den vakre Grimsdalen gjennom Rondane fra Dovre til Folldal. Nødvendig med en stopp av og til for å nyte utsikten.


På Grimsdalshytta inntok vi en bedre middag i friluft.
Utover ettermiddagen ankom en del slitne fjellvandrere som skulle overnatte, men mange var det ikke ennå.
Utsyn fra Grimsdalshytta.


På vei fra Grimsdalshytta til Folldal får man dette glimtet av Rondane mot sør.

Atnsjøen.

"Sommerdag i Rondane."

En lett omskriving av tittelen på Harald Solbergs mer berømte maleri "Vinternatt i Rondane," med motiv fra samme sted med Atnsjøen i forgrunnen.

Vinternatt i Rondane.


1 kommentar:

  1. Fant denne oversikten på internett. Det viser hva en kan bruke til agn for forskjellig fisk. Den er vel ikke perfekt (jeg har fått hai på reke), men kan hjelpe.

    SvarSlett

Bare hyggelig med en kommentar):